Vliegende verrekijker speurend boven Mali

maandag, februari 8, 2016

Verkennen, verzamelen en beschermen

Ongezien en ongehoord een missie uitvoeren. De Nederlandse ScanEagle doet dit buiten de poorten van Camp Castor in het Malinese Gao. De onbemande sensor van het Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando (JISTARC) verzamelt door middel van videobeelden inlichtingen voor VN-missie MINUSMA. Hoe dat gaat? We zochten het uit. 

Het onbemande verkenningssysteem kent geen 9 tot 5 mentaliteit

Chaotische, drukke steden met honderden brommertjes en enorme mensenmassa’s of uitgestrekte, verlaten vlaktes. De ScanEagle (SE) die in Mali dag en nacht opereert, heeft een bijzondere werkomgeving. Het onbemande verkenningssysteem kent geen 9 tot 5 mentaliteit en is bijna altijd inzetbaar. Bijna, want de omstandigheden zijn extreem. Zinderende hitte, krachtige zandstormen en heftige regenbuien. “Het weer is wispelturig. Daar houden we rekening mee bij het plannen van onze vluchten”, zegt Air Vehicle Operator (piloot) sergeant-majoor Menno.

“In de zomer voeren we lanceringen vroeg in de ochtend of laat in de middag uit. Zo vermijden we de extreme hitte”, vervolgt Menno. Volgens de piloot verdraagt de SE de warmte desondanks goed. Vliegen met neerslag daarentegen is lastiger. “Dit is een sensor met veel elektronica. De SE blootstellen aan neerslag, doen we dus maximaal 15 minuten. We willen geen onnodige risico’s nemen en de inzetbaarheid verwaarlozen.”

 

lees verder op Defensie

 

Weersverwachting Mali