Van vrede is in Mali voorlopig geen sprake.

dinsdag, januari 19, 2016

Nederlandse militairen proberen grip te krijgen op het conflict in Mali door inlichtingen in te winnen, een moeilijke opgave in een gevaarlijk gebied. Hoe effectief is deze missie? Journalist Valeska Hovener en fotograaf Jan-Joseph Stok verbleven voor Trouw tien dagen bij de Nederlandse militairen.

 

Wat de missie vooral bemoeilijkt is het heersende opportunisme

Van de luchthaven in Gao is weinig meer over. De muren zijn doorzeefd met kogels. Het plafond staat op instorten. Op de bagageband ligt een dikke laag stof. Het is verraderlijk rustig. Afgezien van wat lokale VN-medewerkers, verscholen achter een krakende tv, wordt het gebouwtje alleen nog door militairen van de VN gebruikt. Op nog geen vijf minuten rijden van het vliegveld, door een stukje landschap dat de 'safety bubble' wordt genoemd, ligt het Nederlandse kamp Castor. Pal naast het Franse en het Malinese kamp.


Nederland neemt sinds het voorjaar van 2014 deel aan de VN-vredesmissie Minusma (voluit: United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). In het noorden - een woestijnlandschap zeventien keer groter dan Nederland - proberen de eenheden grip te krijgen op het conflict en álle strijdende partijen door informatie in te winnen. Een vrijwel onmogelijke opgave in een gebied dat op het bot is verdeeld.

 

lees verder op trouw.nl

 

foto Defensie

Weersverwachting Mali