Nederlanders in Mali ondersteunen na aanslag

zaterdag, oktober 4, 2014

Nederlandse militairen hebben vandaag in Mali ondersteuning geboden na een aanslag op VN-collega’s uit Niger. Daarbij kwamen 9 Nigerezen om. De Nederlanders beveiligden de omgeving van de aanslag en verzorgden de afvoer van de overleden militairen. Er zijn geen gewonden.

Een konvooi van de VN-militairen uit Niger reed eerder vandaag in een hinderlaag van lokale strijders. De aanval vond plaats tussen Ansongo en Menaka, ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van het Nederlandse kamp in Gao.

Ondersteuning
Het Minusma-hoofdkwartier in Bamako vroeg daarop om Nederlandse ondersteuning. Die werd direct geleverd, in de vorm van het medische evacuatieteam van het helikopterdetachement en een beveiligingsteam van het Korps Commandotroepen. Die werden onder begeleiding van 2 Apache-gevechtshelikopters vanaf Kamp Castor door een Chinook-transporthelikopter naar de plek van de hinderlaag gebracht.

Commando's
“De commando’s hebben meteen gezorgd voor het veiligstellen van de omgeving”, zegt luitenant-kolonel Carlo van Tartwijk, commandant van het helikopterdetachement. “Zij hebben ook de lichamen geborgen en de Chinook ingedragen. Onze vliegerarts en flight nurse hebben zich daar met alle gepaste piëteit verder over de doden bekommerd. Het was helaas het enige dat ze nog konden doen.”

Vliegveld

De Nigerese slachtoffers werden met de Chinook naar het civiele vliegveld van Gao vervoerd. Vanaf daar werden ze naar het Chinese veldhospitaal gebracht. Het Nederlandse medische team van de militaire hulppost op Kamp Castor ondersteunde daarbij.

Chinooks
Het is de eerste keer dat een Chinook operationeel is ingezet in Mali. Vorige week arriveerde 3 Chinooks in Gao voor de ondersteuning van de VN-missie Minusma. De medische specialisten van Defensie werden al vaker ingezet voor de medische evacuatie van VN-collega’s.

Bron: defensie.nl. Datum: 03/10/2014

Weersverwachting Mali