Muzikale vredeskaravaan uit Mali en Marokko toonbeeld positieve culturele samenwerking

dinsdag, juni 30, 2015

Een boodschap van binding en diversiteit uitdragen op het podium. Dat doet de Vredeskaravaan 2015, ofwel de Caravane Culturelle pour la Paix 2015. Deze karavaan bestaat uit Toeareg-muzikanten uit Noord-Mali, muzikanten uit Zuid-Mali en uit Marokko. Dankzij de bundeling van krachten van drie grote festivals uit Noord-Afrika en de steun van internationale stichtingen (waaronder stichting DOEN) is de karavaan  wereldwijd op tournee. Begin 2015 stonden Marokko en Mali op het programma, in juli en augustus doet de karavaan Europa aan, met twee optredens in Nederland tijdens Afrikafestival Hertme (4 & 5 juli) en het Amsterdam Roots festival (30 juni - 5 juli).

De Culturele Vredeskaravaan startte in 2014, op initiatief van drie festivals uit Noord- en West-Afrika - Festival au Désert (Mali, Timboektoe), Festival sur le Niger (Mali, Ségou) en Festival Taragalte (Morocco, M'hamid). Inspiratiebron van de Vredeskaravaan is de historische rol die de rondreizende karavanen speelden eeuwen geleden, waarbij er een uitwisseling plaatsvond tussen verschillende culturen rond de Sahara op het gebied van handel, wetenschap, familie, muziek, poëzie en kunst.

Antwoord op crisissituatie Mali

“De Culturele Vredeskaravaan kan gezien worden als een antwoord op de huidige crisissituatie in Mali en rond de Sahara.”, vertelt Nina Tellegen, algemeen directeur van Stichting DOEN. “Het reizend evenement draagt een boodschap uit van samenwerking en eenheid tussen Noord-Mali, Zuid-Mali en Marokko en biedt de vluchtelingen en bewoners in de door crisis beheerste gebieden zo weer hoop. Zij zijn door de crisis in hun gebied van hun muzikale erfgoed beroofd. Erfgoed dat integraal onderdeel uitmaakte van hun dagelijks leven. Via de karavaan kunnen ze opnieuw genieten van optredens, deelnemen aan workshops waar de verschillende volkeren uit de Sahara verhalen en ideeën uitwisselen.”

Samenwerking tussen festivals is historisch Dit jaar hebben de drie Noord- en West-Afrikaanse festivals het “Cultureel Karavaan Netwerk” opgericht, om de tweede editie van de Karavaan te verwezenlijken en om op lange termijn culturele diversiteit, vrede, verdraagzaamheid en sociale cohesie te bevorderen en te herstellen tussen de volkeren van de Sahel en de Sahara. Vanwege de zeer complexe situatie in de regio en het grote wantrouwen tussen verschillende bevolkingsgroepen, is het feit dat muzikanten als Samba Touré (Tomboektoe, zoon Ali Farka Touré), Ahmed Ag Kaedi (Kidal), Sadio Sidibé (Sikasso) en Mariam Koné (Ségou), samen op het podium staan historisch te noemen. Voor het eerst sinds lange tijd worden de oude routes in de Sahara weer gebruikt voor een positieve culturele samenwerking en niet voor oorlog, drugs, extremisme en criminaliteit.

Financiering van de Vredeskaravaan door Stichting DOEN De drie festivals - de initiatoren van de Vredeskarvaan, zijn eerder door Stichting DOEN gefinancierd. DOEN is vanaf de eerste editie (2014) van de Vredeskaravaan betrokken bij het project en is een van de grootste financiers. Zij ondersteunt dit project vanuit de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij

Persbericht baasbank-vos.nl , 30-06-2015

Weersverwachting Mali