Liaisonofficieren, onze vooruitgeschoven posten Weblogbericht | 01-02-2016 | Dick van Ingen

maandag, februari 1, 2016

In Mali zijn vele spelers actief om de veiligheidssituatie te verbeteren. De Nederlandse troepen kunnen het werk alleen goed doen als we met de andere partijen samenwerken en afstemmen.

Wie: kolonel Dick van Ingen.

Wat: contingentscommandant in Mali.

Voor een goede afstemming geldt dat bij eenvoudige zaken een e-mailtje of telefoontje vaak voldoende is. Maar voor de ingewikkeldere samenwerking in operaties is direct contact en een persoonlijke band nodig. Dat kweekt onderling vertrouwen. En helpt om te begrijpen waar de andere partijen onze steun nodig hebben en waar wij op steun van de andere partijen kunnen rekenen.

Zowel ikzelf als mijn detachementscommandanten hebben onvoldoende tijd om dagelijks alle details af te stemmen. Daarom zetten we liaisonofficieren in.

Deze officieren hebben hun werkplek zowel in de staf van de eigen eenheid als op het hoofdkwartier van de eenheden waarmee wordt samengewerkt. Ze reizen dagelijks heen en weer tussen de eenheden die hier in Gao gelukkig allemaal dichtbij het vliegveld liggen.

Om goed te communiceren met de Fransen en officieren uit Mali moeten liaisons natuurlijk goed Frans spreken. Ook moeten ze onze belangen goed kennen en kunnen vertegenwoordigen. Daarvoor moeten ze sociaal zijn, kansen herkennen en vol initiatieven zitten.

Internationaal overleg

Iedere maandagmorgen komt liaisonofficier ritmeester Antoon mij halen voor het ‘Tripartite’-overleg op het Franse kamp. Bij deze vergadering zijn ook de Malinese veiligheidsinstanties, het Minusma-sectorhoofdkwartier en de Fransen van operatie Barkhane aanwezig. We bespreken wekelijks de politieke, sociale en economische ontwikkelingen, maar ook de veiligheidssituatie in Gao en het noorden van het land.

Bij het bespreken van activiteiten voor de komende periode komt ook kort aan de orde hoe we met elkaar kunnen samenwerken. Die samenwerking wordt dan later door de ritmeester met de Franse, de Malinese en de Minusma–officieren in detail uitgewerkt.

Ritmeester Antoon zit tijdens de vergadering ook aan tafel. Hij is zo niet alleen uit de eerste hand op de hoogte van ontwikkelingen, maar hij kan mij op die manier ook bij mijn ‘minder goede’ Frans helpen.

Het is prettig dat Antoon erbij zit, want hij is altijd bezig met het regelen van zaken voor het gemeenschappelijk belang. Zo nam hij het initiatief om de controleposten van het Malinese leger te verbeteren. Al het verkeer  naar Gao wordt op de toegangswegen gecontroleerd. Auto’s worden doorzocht om te kijken of er geen wapens, munitie of zelfs terroristen de stad in worden gesmokkeld.


Een van de controleposten lag bij de brug over de rivier de Niger, niet al te ver van Camp Castor. Die post was niet slim gebouwd want het lag net na een onoverzichtelijk punt aan de hoofdweg. Een naderende auto werd pas op het laatste moment gezien. Bovendien bood het slechte dekking en amper schaduw tegen de brandende zon. Omdat deze post ook voor Camp Castor de eerste verdedigingslijn is wilde de ritmeester de post verplaatsen en verbeteren.

Ondernemer, reservist en ritmeester

Ritmeester Antoon is reservist bij de krijgsmacht. In het dagelijks leven is hij ondernemer. Zijn praktische en doortastende manier van werken heeft hij meegenomen naar Mali.

Niet alleen praten maar vooral ook aanpakken is zijn devies. Het idee van het verbeteren van de wachtpost werd daarom al snel realiteit. Binnen korte tijd vond de ritmeester bij het Joint Support Detachment mensen en materialen. En met een colonne van bouwvoertuigen van de genie en open Mercedes-jeeps van de Force Protection vertrok hij richting de brug. Niet alleen verplaatste en verbeterde hij de controlepost, ook liet hij de Malinese en Nederlandse soldaten gezamenlijk controlepostprocedures oefenen. Dit onder het toeziend oog van samengestroomd publiek. Een goede reclame voor Minusma. De actie van ritmeester Antoon had succes. Al 3 keer bedankte de Malinese commandant die door de ritmeester was uitgenodigd bij de opening van de post mij voor de steun.

Dat onze veiligheid verbeterde is voor mij de eerste winst. Maar dat we dankzij de verbeterde relatie ook beter op de hoogte worden gehouden van het wel en wee in de regio is voor ons inlichtingenwerk ook belangrijk. Voordat de ritmeester zijn militaire gevechtsuniform weer uittrekt en een maatpak met hagelwit overhemd en stropdas aantrekt, worden daarom nog een paar Malinese posten rond Camp Castor verbeterd.

Groet,
kolonel Dick van Ingen

 

bron Defensie

Weersverwachting Mali