Klein en groot leed in Mali

woensdag, januari 20, 2016

Niet iedere Nederlander in Gao woont en werkt op Camp Castor. Net aan de andere kant van het hek tussen ons kamp en het VN-superkamp staan een paar eenvoudige maar functionele gebouwtjes. Ze zijn gemaakt van een soort golfplaat. Daar wonen de Individual Police Officers (IPO’s) die door Nederland zijn afgevaardigd naar de zogeheten UNPOL-missie.

Wie: kolonel Dick van Ingen.

Wat: contingentscommandant in Mali.

UNPOL staat voor United Nations Police. 2 mannen van de nationale politie en 3 mannen en 1 vrouw van de Koninklijke Marechaussee werken vanuit het UNPOL-kantoor in Gao. Een soortgelijke groep zit in Timboektoe en een iets grotere groep in de hoofdstad Bamako. Bij de wederopbouw van Mali is ook de wederopbouw van het politieapparaat van belang. UNPOL ziet erop toe of daarbij vorderingen worden gemaakt en ondersteunt bij die opbouw.

Mee op patrouille

Ik maak een afspraak om een keer mee te gaan op patrouille. Het geeft goed inzicht in wat dit deel van de Nederlandse bijdrage aan Minusma oplevert. En het werkt ook motiverend voor onze mensen en mijzelf.
Hoofdagent Dennis doet de planning. Hij zorgt ervoor dat ik al snel mee kan met een ochtendpatrouille. De patrouilledag begint met een briefing. Wachtmeester der 1e klasse Rob vertelt de bijzonderheden, zoals de roepnamen voor de radioverbinding en de geplande route. De toehoorders zijn de Senegalese commandant van de Force Protection Unit (FPU), opperwachtmeester Mark en wachtmeester der 1e klasse Vince. Dan vertrekken we. Een pick-up met militairen uit Senegal voorop, dan onze Toyota Landcruiser, daarna een ambulance en tenslotte de tweede pick-up van de bewakers. Er zijn toch meer veiligheidsmaatregelen nodig dan in Nederland.
We gaan eerst naar een kleine kazerne van de regionale politie in Gao. Daar sluiten lokale agenten zich bij ons aan. Zij worden vandaag gevolgd door de VN bij het uitvoeren van hun patrouille. Na de kennismaking vervolgen we onze weg. De auto van de politie uit Gao rijdt voorop.

Onderweg zien we veel zwaaiende mensen. Het valt me op dat het niet alleen kinderen zijn maar ook volwassenen, zowel vrouwen als mannen. Het merendeel van de mensen is erg vriendelijk, dat merken de IPO’s ook bij de gesprekken. De situatie in Gao is rustig, en dat Minusma meerijdt met de lokale agenten heeft een positief effect op de manier waarop zij hun werk doen. Het is geen wetenschappelijk bewijs, maar uit de toegenomen vriendelijkheid van de bevolking sinds mijn vorige patrouille van 3 maanden geleden, leid ik af dat het beter gaat in Gao. 

Klein leed

Ondanks dat de situatie voor Malinese begrippen rustig is, gebeuren er wel kleine dingen. Zo stuiten we op een brommerongeval. De lokale politie beveiligt het ‘plaats delict’. Met een meetlint waar Sherlock Holmes jaloers op zou zijn, wordt bewijsmateriaal verzameld. We rapporteren aan Bamako, vragen of de lokale agenten hun werk serieus genoeg uitvoeren en of er iets in de scholing van de agenten moet verbeteren. Vandaag zijn ze tevreden. De Malinese agenten leiden op een veilige manier het verkeer om het ongeval heen. En ondanks dat er alleen blikschade is, wordt er keurig rapport opgemaakt.

Groot leed

We nemen afscheid van de lokale politie en vervolgen onze weg terug naar het VN-superkamp. Dan stuiten we op een volksoploop in de haven. De haven is een betonnen kade waaraan roeiboten liggen die lijken op grote punters uit Giethoorn. De boten worden gebruikt als veer, om te vissen en om mensen en goederen te vervoeren. Soms zitten er meer dan 50 mensen in een boot.
We stoppen en vragen wat er aan de hand is. “2 boten zijn gebotst, er liggen 20 mensen op de bodem van de rivier”, krijgen we te horen. Vince wil zijn scherfvest uittrekken en in het water springen. Maar dan wordt duidelijk dat de aanvaring vanmorgen om 5 uur was. Dat is 4,5 uur geleden. Het heeft geen zin meer het vieze water in te springen.

De aanwezige gouverneur vraagt of wij duikers hebben. Ik bel met de commandant van onze special forces. Maar ik moet hem teleurstellen. De 'head of office' van Minusma (dat is de hoogste VN-baas in Gao) komt zelf kijken of hij hulp kan bieden. Ook hij heeft geen duikers. We kunnen dus weinig doen. Maar al had Minusma duikers, dan nog was het uiterst twijfelachtig of er lichamen gevonden waren. De rivier is hier diep en stroomt met grote snelheid.
Aan het eind van de dag blijkt dat 1 persoon is verdronken. 38 (licht)gewonden zijn naar het lokale hospitaal gebracht. 3 mensen, onder wie een baby, worden vermist. Het is een treurig einde van een interessante dag.
Ongetwijfeld vertellen de civiele autoriteiten van Minusma aan de gouverneur dat er minder mensen in een boot moeten meevaren. Maar transport per boot is een erg belangrijke bron van leven en inkomsten. Ik verwacht dus niet dat de veiligheid in Mali zich op dit punt snel verbetert.

Gelukkig gaat het met de algemene veiligheid in Gao wel de goede kant op.

Groet,

kolonel Dick van Ingen

 

bron Defensie.nl

Weersverwachting Mali