Kamerleden bij Nederlandse militairen in Mali

dinsdag, april 19, 2016

Leden van de Vaste Commissie voor Defensie keerden zojuist terug van een bezoek het afgelopen weekeinde aan de Nederlandse militairen in Mali. De Kamerleden bekeken de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma in het Afrikaanse land.

"In 2014 bracht de commissie ook een bezoek aan Mali om over de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie te worden geïnformeerd. Toen al was er veel werk verzet. Bij dit bezoek kregen we opnieuw een goede indruk en brede internationale waardering voor de bereikte resultaten", aldus commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD).

Rol inlichtingenketen

Zaterdag is de delegatie rondgeleid bij de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) in Bamako. Die verwerkt alle informatie uit het veld tot inlichtingenproducten. De Kamerleden kregen een toelichting over de inlichtingenketen van MINUSMA en de rol van de ASIFU daarin. Onder meer de uitvoering van het vredesakkoord kwam aan de orde met minister voor Solidariteit, Humanitaire actie en Wederopbouw van het noorden van Mali Hamadou Konaté. Verder sprak de commissie met Nederlandse militairen, politiefunctionarissen en civiele functionarissen over de Nederlandse bijdrage aan MINUSMA en de EU-missie EUTM.

Van gedachten wisselen

Zondag reisde de delegatie naar Gao en kregen de politici op Kamp Castor inzicht over het werk van de verschillende Nederlandse eenheden. Er was ruim gelegenheid persoonlijk van gedachten te wisselen met de militairen uit eigen land en andere naties. Aansluitend ontmoetten de parlementariërs de Procureur Generaal en een aantal rechters.

 

De delegatie bestond uit commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Fred Teeven (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Harry van Bommel (SP), Hanke Bruins Slot (CDA) en Raymond de Roon (PVV).

 

bron: defensie.nl

Weersverwachting Mali