Bijdragen aan Minusma

De VN-operatie in Mali moet de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen en de burgers beschermen. De Nederlandse bijdrage aan Minusma bestaat vooral uit:

- Special operations forces

- Inlichtingenpersoneel;

- 4 Apache-gevechtshelikopters;

- 3 Chinook-transporthelikopters

-- Politietrainers.

De eenheden werken vanuit het sectorhoofdkwartier in Gao. Enkele stafofficieren werken op het Minusma-hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako.

Militairen van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers vormen de operationele kern op de grond. Ze zijn met 3 ploegen.

In het oostelijk gelegen Gao voeren deze zogenoemde special operations forces lange-afstandsverkenningen uit. De militairen zijn dan een aantal dagen op pad om informatie te verzamelen in veraf gelegen gebieden. Ze hebben een stevig mandaat. Dit betekent dat ze geweld mogen gebruiken wanneer ze terechtkomen in een gevechtssituatie.

Daarnaast krijgen ze andere opdrachten. Zoals het ontmantelen van verborgen wapenopslagplaatsen en het oppakken van strijders die geïmproviseerde explosieven fabriceren.

De eenheden beschikken over verschillende voertuigen, waaronder:

 

- licht gepantserde Bushmaster;

- tactisch wielvoertuig Mercedes Benz;

- tactische wielverkenningsvoertuig Fennek;

- terreinvaardige Quad.

De commandant van Minusma stuurt de Nederlandse special operations forces aan vanuit het hoofdkwartier in Bamako. Om dat soepel te laten verlopen, gaan er ook stafmilitairen mee voor de planning. Verder stuurt Defensie militaire specialisten naar Mali. Onder meer voor elektronische oorlogsvoering, ruimen van explosieven, logistiek, verbindingen en medische taken.

Coördinatie en analyse inlichtingen

Alle inlichtingenstromen van Minusma komen samen op het hoofdkwartier in Bamako. Bij de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU). De ASIFU krijgt operationele onderdelen in Timboektoe en Gao.

Een Nederlandse ASIFU-compagnie verzamelt en analyseert de gegevens uit de sector Gao. Ze gebruiken daarvoor:

- onbemande vliegtuigjes (ScanEagle en Raven): om beelden vanuit de lucht te maken;

- een human terrain team: militairen die in de omgeving van Gao inlichtingen inwinnen.

ASIFU analyseert de informatie samen met de informatie van de Nederlandse commando’s, mariniers en Apache’s. En stuurt deze door. Minusma is sterk afhankelijk van de informatiestromen. Ze dienen als basis om besluiten te nemen over militaire operaties. Nederland plaatst een aantal functionarissen op het hoofdkwartier om deze processen te begeleiden.

Apaches en Chinooks

  

Defensie levert ook 4 Apache-gevechtshelikopters, waarover de commandant van Minusma zeggenschap heeft. De toestellen voeren verkenningen uit en escorteren eenheden. Ook kunnen ze dreigend optreden (show of force) of vuursteun leveren. Verder verzamelen de Apaches inlichtingen met hun sensoren. De 3 aanwezige Chinook-transporthelikopters zijn vooral bestemd voor medische evacuaties.

Nederlanders trainen Malinese politie

Naast de militairen gaan er 30 politiefunctionarissen en een aantal civiele deskundigen mee naar Mali. Zij trainen onder meer de Malinese politie, ontwikkelen de rechtsstaat en hervormen de veiligheidssector.

Bron: Defensie

Weersverwachting Mali